• Katstraat 15 - 9340 Lede
  • (+32) (0)499 24 54 36
  • info@bijeva.be
  • Bank: IBAN BE55 0015 0850 9644 - BIC GEBABEBB       KBO 0885.644.048 - RPR Dendermonde

ARMOEDE MEEMAKEN = MOED OPBRENGEN is een vervolgverhaal waarin de (stille) armoede vanuit verschillende invalshoeken wordt belicht.

Verhaal 1 - JOSJE EN JANTJE KUNNEN ZICH GEEN LEVEN HERINNEREN MAAR WEL VOORSTELLEN ZONDER ARMOEDE
'Armoede, het is makkelijk gezegd maar die neemt ons leven in beslag', zeggen Josje en haar broer Jantje (de namen zijn verzonnen).
Papa is ziek en mama heeft geen werk meer sinds de firma failliet is gegaan. Ons mama is gestrest. Het huishouden draait op haar en ze moet rondkomen met weinig geld. Bij alles wat wij doen moet worden nagedacht. Dit kan van tijd tot tijd vermoeiend zijn. Papa en mama zijn veel verdrietig of maken wel eens ruzie door de situatie.

Als er al genoeg eten is, keuze is er niet. Naar de sportclub of de muziekacademie gaan kan niet. Bij familie of op uitstap gaan kan niet. Cadeautjes kopen kan niet. Onze verjaardag wordt niet gevierd. Wij durven geen vriendjes meenemen naar huis. In tweedehandse kleding en schoenen rondlopen maakt ons niet geliefd op school.

Wij zien en horen dat veel andere kinderen in moderner, beter onderhouden huizen wonen, wel genoeg eten in huis hebben en dat er meer keuze is. Wij vinden het lastig verhalen te horen van alle leuke dingen die deze kinderen wel kunnen doen en te zien dat ze veel duurdere spullen hebben.
Wij beleven dus de armoede binnen en buiten ons gezin. Dat schept schaamte, wantrouwen, angst, boosheid, afhankelijkheid.

Wij hebben geen leven om te delen. Maar op vakantie bij BiJeVa kunnen wij vrolijk en onbezorgd zijn. Dat doen waar wij blij van worden en wat onze hartjes laat zingen.
Dat maakt ons pad tussen zo ben ik en zo wil men dat Josje en Jantje worden lichter. Tussen de leegte vol verdriet, conflict, angst, schaamte en de droom hebben wij om dit los te laten, BiJeVa.

Laat ons niet los en steun het project 'BiJeVa'. In 2016 bestaat het 10 jaar. BE55 0015 0850 9644, u krijgt een fiscaal attest waarmee u als schenker van minstens 40 euro per kalenderjaar aanspraak kan maken op 45% directe belastingvermindering v/h bedrag v/d gift.

Page 1 of 6