Sjamanisme is de oudste geneeswijze van de mensheid en wordt al zeker 40.000 jaar wereldwijd beoefend. Tegelijkertijd is het verbonden met een positieve levenshouding en een allesomvattend wereldbeeld.

De term sjamaan is een woord uit de Toengoesische talen uit Siberië en betekent ‘iemand die in het donker kan zien’. De term sjamanisme komt dus uit Siberië. Tegenwoordig wordt het echter gebruikt voor alle praktijken die kunnen worden toegewezen aan deze oude geneeswijze.

SHAMANISME – ÉÉN TRUNK EN TAL VAN TAKKEN

Er zijn verschillende tradities over de hele wereld. Het sjamanisme in Brazilië ziet er dus heel anders uit dan in Mongolië. Maar alle landspecifieke praktijken hebben een gemeenschappelijke kern. Het werk is altijd hetzelfde, alleen de rituele vormen zien er anders uit. De geneeswijzen hebben zich wereldwijd onafhankelijk van elkaar ontwikkeld en hebben nog steeds dezelfde kern. Dit illustreert ook de effectiviteit van sjamanistische methoden.

Sjamanisme vandaag

Holistische geneeskunde is in opmars en daardoor wordt het belang van sjamanisme weer erkend. Het sjamanistische genezingspad wordt steeds meer geaccepteerd – vooral voor psychologische, psychosomatische en chronische aandoeningen. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) erkende het belang van sjamanisme bij de behandeling van psychosomatische ziekten (geestelijke onevenwichtigheden die het lichaam aantasten). In 1980 werd het sjamanisme wat dat betreft dan ook gelijkgesteld met de orthodoxe geneeskunde.

Staying outside

  • Staying close to home
  • Trying something new
  • Length of trip

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus.

Bibendum est ultricies integer quis. Risus quis varius quam quisque id diam vel. Lorem mollis aliquam ut porttitor leo a diam sollicitudin. At tempor commodo ullamcorper a. Faucibus scelerisque eleifend donec pretium vulputate sapien nec. Aliquet bibendum enim facilisis gravida neque convallis. In hendrerit gravida rutrum quisque.

Similar Posts